Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rad i zapošljavanje | 08.03.2021.

Izlaganje pravobraniteljice o položaju žena na tržištu rada

Ekran sa sudionicima online sastankaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je uvodni govor na Forumu saveza za rodnu ravnopravnost, kojeg je Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj organizirao u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena. Pravobraniteljica se u svom izlaganju osvrnula na položaj žena na tržištu rada, istaknuvši da se, unatoč pozitivnim trendovima, poput povećanja zaposlenosti žena i njihovog sve većeg zapošljavanja u tradicionalno „muškim“ sektorima, žene i dalje suočavaju sa značajnim diskriminirajućim praksama u svijetu rada. Tomu svjedoči činjenica da se od pritužbi na diskriminaciju upućenih pravobraniteljici njih preko 60 posto odnosi na područje zapošljavanja i rada. Također, istraživanja o položaju žena na tržištu rada koja pravobraniteljica kontinuirano provodi potvrđuju da su žene značajno podzastupljene na upravljačkim položajima, da su slabije plaćene za svoj rad te da ih se raspoređuje na slabije plaćene poslove, iako su u prosjeku obrazovanije od muškaraca, što ukazuje na tvrdokornost stereotipa o „muškim“ i ženskim“ poslovima te praksu penalizacije majčinstva na tržištu rada. Istovremeno, žene provode trostruko više vremena nego muškarci u obavljanju kućanskih poslova, dok očevi slabo koriste rodiljne/roditeljske dopuste, što pokazuje veliki raskorak u neplaćenom radu u kućanstvu i roditeljskoj skrbi na štetu žena.

U uvodnom dijelu programa su, uz pravobraniteljicu, izlaganje održale Marija Selak Raspudić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, i Anna Collins-Falk, starija savjetnica i međunarodna koordinatorica Švedske agencije za rodnu ravnopravnost. Program je nastavljen okruglim stolom o izazovima i rezultatima članica Saveza za rodnu ravnopravnost, na kojemu su izlagale/i predstavnice/i tvrtki HanzaMedia, AstraZeneca, Erste banke, IBM-a Hrvatska te IKEA-e.

Swedish Business Club, 9.3.2021.

HTV Dnevnik 2, 8.3.2021.

Jutarnji, 8.3.2021.

 

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.