Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 08.03.2021.

Pravobraniteljica za Novi list o spolnom uznemiravanju i sustavu zaštite žrtava

Logo Novi listPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za Novi list vezano za problematiku seksualnog uznemiravanja, zakonskih rješenja, povjerenja u institucije, građanskih inicijativa  te pritužbi kojima joj se građani i građanke obraćaju. Vezano za građanske inicijative poput #nisamtražila, #spasime, #pravdazacurice i #nisisama  posljedica brojnih individualnih slučajeva u kojima su nadležne institucije zakazale pružiti adekvatnu zaštitu i podršku žrtvama ili je izostala pravedna osuda i kazna za počinitelje. Nažalost, još uvijek veliki broj osoba, žena i muškaraca, izabire biti solidaran s počiniteljima, dok se žrtve prosuđuju sumnjama u njihov iskaz. Nedopustivo je što ponekad i pravosuđe, a ne samo društvo, podlegne ovakvim stavovima i utjecajima pojedinih muškaraca na poziciji moći pa žrtvama doživljava počinitelje, javno osuđujući stvarne žrtve svojim (ne)postupanjima protiv prijavljenih počinitelja ili blagim kaznama. Pravobraniteljica se s tim u vezi osvrnula i na nekoliko aktualnih slučajeva u 2020. godini. Što se tiče institucije Pravobraniteljice, osim povećanog broja pritužbi, i ove godine zabilježen je trend anonimnog prijavljivanja spolnog uznemiravanja. I dalje veliki broj žrtava nema povjerenja u sustav zaštite i učinkovitost progona te u pravednost brze osude počinitelja pa pritužbe podnose anonimno ili ih uopće ne podnose, ili ih u pojedinim slučajevima umjesto njih čak podnose treće osobe, anonimno prijavljujući ovu vrst prijestupa, ali bez informacija o prijaviteljima i žrtvama. Takve anonimne pritužbe značajno ograničavaju postupanje te su istovremeno znak slabosti sustava da zaštiti žrtve i osudi počinitelje. Da bi se preokrenuli negativni trendovi Pravobraniteljica preporučuje prvo uvesti ovu temu u sve razine obrazovanja kao obveznu temu, zatim redizajnirati zakonodavni okvir kako bi on bio ne samo sveobuhvatan, jednostavan i razumljiv svakome, već i u skladu s međunarodnim standardima suzbijanja ove vrste nasilja. Potrebno je uvesti i redovne edukacije sudaca i sutkinja te državnih odvjetnika i odvjetnica po pitanjima rodno utemeljenog i seksualnog nasilja.

Novi list, 8.3.2021.

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.