Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 08.03.2021.

Pravobraniteljica za Vukovarske novine o ravnopravnosti spolova

Logo Vukovarske novinePovodom Međunarodnog dana žena, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Vukovarske novine na temu ravnopravnosti žena i muškaraca. Osvrnula se na područja u kojima su žene i dalje neravnopravne kao što su područje rada i zapošljavanja, područje rodno utemeljenog nasilja i područje zastupljenosti u tijelima i na mjestima odlučivanja. Neravnopravnost žena na tržištu rada započinje već prilikom razgovora za posao, a nastavlja u jazu u plaćama (12%), a posljedično i mirovinama (21%). Žene su i dalje podzastupljene u upravljačkim, zakonodavnim i izvršnim strukturama - stakleni strop je i dalje prisutan iako već desetljećima većinu visokoobrazovanih osoba u RH čine upravo žene. Prema iskustvu rada s pritužbama građana i građanki, već godinama najviše pritužbi zaprimamo u području rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti. Životna dob i majčinstvo i nadalje ostaju glavni izazovi rodne diskriminacije žena na tržištu rada. Pravobraniteljica je ukazala na činjenicu da čak i prilikom odabira gostiju/gošći za pojedine emisije na televizijama, u gospodarskim, financijskim, vanjsko i unutarnje političkim temama riječ će se primarno dati muškarcima, dok u emisijama o zdravlju, odgoju i obrazovanju ili socijalnim pitanjima, gostovat će u većini slučajeva isključivo žene. Tako se stvara dojam da žene nisu kompetentne ili da nemaju što reći o „ozbiljnim“ temama te ih se uporno i dalje percipira kao one koje su bolje u područjima vezanim uz djecu, zdravlje i brigu o drugima. 

Vukovarske novine, 8.3.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.