Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 05.03.2021.

Pravobraniteljica gostovala u emisiji "Normalan život"

Gošće u studiju emisije Normalan život Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Normalan život u kojoj je tema bila spolno i seksualno uznemiravanje. Govorila je o tome što kvalificira seksualno uznemiravanje, koje su distikncije prekršajnih i kaznenih djela, što je poslodavac dužan učiniti ukoliko mu radnik/ca prijavi seksualno uznemiravanje, kakva je građanska odgovornost svjedoka nasilja ili spolnog uznemiravanja. Pravobraniteljica je posvjedočila kako njezina intitucija često zaprima pritužbe građanki na spolnu diskriminaciju u kojima žrtve traže anonimnost u postupku ili ne dostave ime, ali da u njihovo ime se sve više javljaju njima bliske osobe koje prepoznaju da ponašanje kojem su njihove kćeri, supruge, sestre ili prijateljice izložene mora prestati. Pravobraniteljica je govorila i o inicijativi #nisamtražila kao jednoj od onih koje dovode do ubrzavanja procesa u područjima u kojima su zakoni ili institucije zakazale. I sada dolazi do promjena zakona od kojih je najvažnija da se postupci seksualnog uznemiravanja vode po službenoj dužnosti, a ne po prijavi žrtve. Pravobraniteljica se osvrnula i na problem uznemiravanja i spolnog uznemiravanja u sportu kao jednom od područja kojim se institucija bavi.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.