Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Reproduktivno zdravlje | 24.09.2020.

Preliminarni rezultati istraživanja o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19

Na današnjoj konferenciji „Dostupnost zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije COVID-19“ udruga Roda i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavile su preliminarne rezultate istraživanja o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19:

- Postupci medicinski pomognute oplodnje u centrima za humanu reprodukciju potpuno su obustavljeni, čime je ta zdravstvena usluga u Hrvatskoj bila nedostupna najmanje 47 dana, a u pojedinim centrima i više od 2 mjeseca. Pored toga, pacijenticama nisu bile dostupne informacije o mogućnostima nastavka liječenja te posljedicama na njihovo mentalno zdravlje. Fakturirani postupci (HZZO)  u razdoblju od ožujka do lipnja 2020. smanjeni su 60-70% u usporedbi s istim razdobljem u 2019.
- Dostupnost tečajeva pripreme za porod i dojenje znatno je smanjena. Ispitanice koje nisu pohađale trudnički tečaj kao glavni razlog (56%) navode neodržavanje tečaja zbog epidemiološke situacije. Od ispitanica koje su pohađale tečaj, samo ih je 34% pohađalo tečaj u domu zdravlja ili rodilištu. 68% trudnica patronažna sestra nije kontaktirala tijekom trudnoće. Dio njih nije bio upućen da takva zdravstvena usluga uopće postoji. 
- Trudnička skrb je smanjena, pregledi su bili rjeđi te su mnoge trudnice upućene da ih obave u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi. Dio trudnica (9%) preskočio je preporučene preglede i pretrage, najčešće redovni pregled ili pretragu, a zabrinjava činjenica je velik broj trudnica preglede i pretrage odlučio obaviti u privatnim ambulantama. Osjećaj trudnica zbog dostupnosti trudničke skrbi bio je podijeljen - jedna trećina je imala pozitivno iskustvo, jedna trećina negativno, a jedna trećina ni pozitivno ni negativno iskustvo.
- 34% trudnica je moralo ishoditi propusnicu za ustanovu izvan mjesta stanovanja, a uvjet za pristupanje pregledima bila je zaštitna oprema koju su često morale same osigurati (50%).
- 2% ispitanica (n=28) odlučilo se za porod kod kuće, što je otprilike udio kućnih poroda kojeg imaju zemlje gdje je to pitanje zakonski dobro regulirano. 20% ispitanica smatra da bi porod kod kuće u Hrvatskoj trebao postojati kao mogućnost.
- U istraživanom razdoblju 21% ispitanica je imalo pratnju na porodu. Usporedbe radi, prije pojave pandemije imalo ju je 62% žena. Jedna trećina ispitanica izjavila je da je nedostatak pratnje na porodu utjecao na porod tako da je imala lošije iskustvo. U zdravstvenim ustanovama u kojima je pratnja formalno bila moguća, uvjeti su znali biti teško ispunjivi (besplatni trudnički tečajevi nisu se održavali zbog pandemije).
- Mogućnost kretanja u porodu nije bila na zadovoljavajućoj razini - žene su uglavnom morale biti u ležećem položaju i nisu mogle same birati položaj (77%). 
- Masku za vrijeme poroda moralo je nositi 31% ispitanica.
- Broj carskih rezova nije se značajnije mijenjao u usporedbi s 2019. godinom.
- U samo 20% slučajeva majke su s novorođenčetom bile u kontaktu „koža na kožu” u trajanju od najmanje 1 sat nakon poroda. U samo 36% slučajeva dijete nije odvojeno od majki tijekom boravka u rodilištu.

Istraživačko izvješće sa svim rezultatima uskoro će biti dostupno za distribuciju.
Projekt logo


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.