Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 27.02.2021.

Izjava za Dubrovački vjesnik o političkoj participaciji žena i spolnoj kvoti

Dubrovački vjesnikPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Dubrovački vjesnik na temu političke participacije žena i spolne kvote. Na upit o provedbi prekršajnih sankcija za predlagatelje kandidacijskih lista koji nisu poštivali načelo ravnopravnosti spolova na listama (kvota 40%) na lokalnim izborima 2017., ukazala je na rezultate svoje analize (2018.), koja je pokazala da se članak 35. Zakona o ravnopravnosti spolova kojima su propisane novčane kazne provodi otežano, parcijalno i nedosljedno. U trenutku izrade analize, skoro dvije godine nakon lokalnih izbora, prekršajni postupci bili su pokrenuti protiv manje od polovice političkih stranaka koje nisu poštivale načelo ravnopravnosti spolova na kandidacijskim listama. Također je spomenula preporuku Hrvatskom saboru da se novčane kazne nadomjeste odbacivanjem kandidacijskih lista, budući da međunarodna praksa pokazuje da je to učinkovitiji mehanizam za povećanje zastupljenosti žena u području političke participacije. Međutim, do danas nije zaprimila informaciju da bi do takvih zakonodavnih izmjena moglo doći.

"Stranački odličnici, gdje ste zagubili ljepši spol" (Dubrovački vjesnik, 27.2.2021.)
"Stranački odličnici, gdje ste zagubili ljepši spol, aktivne jedino Korčulanke!" (Dubrovački vjesnik, 5.3.2021.)
"Korčulanke su aktivne u utrci za (grado)načelnice" (Slobodna Dalmacija, 5.3.2021.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.