Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 09.02.2021.

Pravobraniteljica za Deutsche Welle o seksualnom uznemiravanju

Logo Deutsche WellePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Deutsche Welle vezano za prijave zbog seksualnog uznemiravanja. Navela je kako je do sada primila 30-ak prijava uznemiravanih glumica, ali i drugih žrtava iz područja visokog obrazovanja, rada i zapošljavanja, a stižu joj i nove. Upozorila je da je, prema Ministarstvu unutarnjih poslova, u zadnjih nekoliko godina broj kaznenih djela spolnog uznemiravanja porastao za 55%.

Komentirala je prijavljivanje seksualnog uznemiravanja s vremenskim odmakom i rekla kako globalna rasprostranjenost i rast prijava za ovu vrst prijestupa ukazuje na porast svijesti, prvenstveno među ženama, da ne moraju više trpjeti takva ponašanja, već da će se po njihovim prijavama aktivirati sustav progona počinitelja i zaštite žrtava. Velik broj zakona već je izmijenjen, a upravo je s ministrom pravosuđa i uprave dogovoren i novi paket promjena relevantnog zakonodavstva.

Pravobraniteljica je održala brojne edukacije pravosuđa u okviru EU projekata kojih je nositeljica, a  aktivno podržava kampanje svojim javnim istupima, ali i radom sa žrtvama jer smatra da je upravo  to način preokretanja negativnih trendova i društvene borbe koja je presudna za suzbijanje spolne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja.

Deutsche Welle, 9.2.2021.

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.