Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Mediji | 24.02.2021.

Sudjelovanje na okruglom stolu "Regulacija govora mržnje u elektroničkim medijima"

Logo Kuće ljudskih pravaU organizaciji Kuće ljudskih prava, održan je okrugli stol na temu regulacije govora mržnje u elektroničkim medijima prema prijedlogu novog Zakona o elektroničkim medijima. U raspravi su sudjelovali Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, odvjetnica Vanja Jurić i Tina Đaković, koordinatorica Kuće ljudskih prava.

Krešimir Partl je ukazao da tekst novog zakona ne predviđa prekršajne sankcije, već mogućnost trajnog ili privremenog oduzimanja dopuštenja pružatelju medijske usluge. Dražen Klarić je istaknuo da problem nastaje onda kada moderator na komentarima ne može jasno povući crtu između govora mržnje i slobode izražavanja te naglasio kako smatra da prije svega treba zagovarati prevenciju, pri čemu jedno od rješenja može biti isticanje upozorenja koje će se pojavljivati prilikom komentiranja s informacijom o kaznama koje su predviđene za govor mržnje.

Odvjetnica Vanja Jurić i Tina Đaković su ukazale da je čl.93. prijedloga Zakona suviše općenito formuliran te da je potrebno težiti uspostavi balansa između govora mržnje i slobode izražavanja.

Ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova okruglom stolu je prisustvovao Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice, koji je u komentaru ukazao na potrebu uspostavljanja jasnih kriterija po kojima se procjenjuje odgovornost medija za sadržaj koji predstavlja govor mržnje.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.