Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
OCD | 18.02.2021.

Pravobraniteljica u posjeti Centru za žene – Adela u Sisku

Logo Centra za žene AdelaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić posjetila je u Sisku Centar za žene - Adela u kojem je razgovarala sa Senkom Filipović i stručnim suradnicama o radu Sigurne kuće koju su osnovale 2008. godine i o kojoj redovno skrbe, iako su prostorije  njihove  udruge  neupotrebljive nakon razornog potresa krajem 2020. godine. Suočene s iznimno teškim uvjetima za rad u sklonište redovno primaju žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja kojima pružaju pomoć i podršku.

Predstavnice Centra Informirale su pravobraniteljicu kako i u uvjetima svakodnevnog podrhtavanja tla na smještaj primaju žene i djecu i iz drugih dijelova Hrvatske. Govorilo se i o redovnom financiranju skloništa od strane države i lokalne zajednice i višegodišnjim neriješenim pitanjima s time u vezi. Dogovorena je neposredna suradnja između Centra za žene – Adela i Pravobraniteljice glede  ispitivanja pojedinačnih slučajeva nasilja u obitelji njihovih korisnica.

Pravobraniteljica je ovom prigodom, u svoje osobno ime i u ime savjetnika/ca i drugih vanjskih suradnika/ca sa kojima surađuje, predala donaciju za korisnice Sigurne kuće prikupljenu u novčanoj donaciji -  poklon bonovima, odjeći i hrani.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.