Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 18.02.2021.

Priopćenje vezano za seksističku izjavu ravnatelja HZZO-a u emisiji Otvoreno HRT-a

Studio OtvorenogTemeljem medijskih upita dajemo priopćenje pravobraniteljice vezano za izjavu ravnatelja HZZO-a, Lucijana Vukelića, izrečenu u emisiji Otvoreno od 17.2.2021, da mu je drago da su žene u studiju jer one više pričaju, a muškarci su operativniji. Možemo reći da je to još jedan primjer koji pokazuje kako pojedine osobe koje obavljaju visoke javne funkcije još uvijek ne razumiju što je seksizam i kako korištenje tradicionalnih spolnih stereotipa štetno utječe na ravnopravnost žena i muškaraca.

Ono što je pohvalno je činjenica da je ovoga puta voditelj emisije, Mislav Togonal, reagirao na licu mjesta prepoznavši seksizam u izjavi ravnatelja i na to javno i ukazao. Nadamo se da će praksa takvih reagiranja voditelja/ica biti sve češća u sličnim slučajevima jer se na taj način javnosti odmah šalje poruka o neprihvatljivosti seksizma.

Vjerujemo da uključivanje medija u projekte koje provodimo u cilju osvještavanja medijskih djelatnika/ca o rodnim stereotipima i potrebi za senzibiliziranim načinom izvještavanja, oslobođenom zaostavština seksističkog pristupa i rodne stereotipizacije prema kojoj, kao u ovom slučaju, žene samo previše pričaju, a muškarci šutke rade, polako doprinosi promjenama u medijima, a posljedično tome, nadamo se, i sve bržoj promjeni javne percepcije, pa samim time i sve bržoj javnoj društvenoj reakciji i osudi onih koji će se i dalje služiti seksističkim diskursom.

Pohvalno je što se ravnatelj Vukelić brzo ispričao, međutim treba naglasiti da seksizam nije samo neprimjerena ili nespretna izjava koja nekome može ili ne mora stvoriti neugodu, već da se radi o društvenom učinku koji takva izjava ima u podržavanju i osnaživanju rodnih stereotipa koji nisu u skladu s načelima ravnopravnosti spolova.

Iz medija:
 
 
 

EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.