Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Ostalo | 16.02.2021.

Pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Akademije likovne umjetnosti u vezi prijava spolnog uznemiravanja

Fotografija sa sastankaPravobraniteljica se odazvala pozivu Prodekanice za kvalitetu, poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, Maje Rožman kako bi na zajedničkom sastanku razmijenili iskustva vezano uz slučajeve prijava za spolno uznemiravanje na Akademiji .

Pravobraniteljica je svojim sugovornicama i sugovornicima s Akademije objasnila svoje nadležnosti i ovlasti te ih uputila u zakonodavni okvir vezan uz sprječavanje i kažnjavanje spolnog uznemiravanja, ali i dala definicije pojmova uz primjere slučajeva iz prakse te konkretne savjete vezane uz procesuiranje prijava i zaštitu žrtava ovog po spolu diskriminatornog ponašanja. Dogovoren je nastavak suradnje između Institucije pravobraniteljice i Akademije u smislu stručne podrške Akademiji u njihovim naporima da prostor ove visoke obrazovne ustanove bude zona nulte tolerancije na sve oblike rodno uvjetovanog nasilja.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.