Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 13.02.2021.

Izjava za Index.hr o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19

Index.hr logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za portal Index.hr o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19. Ukazala je na istraživanje koje je nedavno provela u suradnji s udrugom Roda – Roditelji u akciji, a koje je pokazalo da je kriza uzrokovana koronavirusom negativno utjecala na dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga za žene iz područja reproduktivnog zdravlja, što se ponajprije odnosi na smanjenu dostupnost postupaka medicinski pomognute oplodnje i usluga vezanih uz trudničku skrb. 

Nastavno na upit portala o dostupnosti prekida trudnoće, pravobraniteljica je istaknula da je spomenutim istraživanjem bilo planirano prikupiti podatke o pružanju te zdravstvene usluge, međutim uzorak žena koje su odgovorile na taj skup pitanja bio je premalen pa stoga nije bilo moguće objaviti reprezentativne podatke. Posljednje podatke kojima na tu temu raspolaže prikupila je istraživanjem 2018. godine. Zaključno je napomenula da za vrijeme pandemije COVID-19 nije zaprimala pritužbe žena na nedostupnost prekida trudnoće, te je stoga izrazila nadu da se da se ta zdravstvena usluga u ovim pandemijskim vremenima pruža bez odgode svim ženama koje ju zatraže.

Članak na portalu Index.hr dostupan je pod naslovom „U Hrvatskoj je i bez zabrane gotovo nemoguće pobaciti“ (13. veljače 2021.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.