Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 13.02.2021.

Publikacije EQINET-a vezane uz žene u siromaštvu i rodno utemeljeno nasilje

Fotografija logo znaka EQUINET-aPravobraniteljica za ravnopravnost spolova kao aktivna članica Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET) intenzivno sudjeluje u radu istaknute mreže s kojom na redovnim i stručnim sastancima, te sastancima radnih tijela za rodnu ravnopravnost razmjenjuje informacije i iskustva vezano uz ravnopravnost spolova. Osim navedenog, kao članica mreže, Pravobraniteljica redovno sudjeluje sa svojim stručnim pisanim doprinosima u objavljivanju raznih publikacija EQINET-a iz područja ravnopravnosti spolova, položaja žena u društvu, rodno utemeljenog nasilja, te položaja i prava rodnih manjina i transrodnih osoba.

Osim nedavno objavljene publikacije naziva: Žene u siromaštvu - razbijanje kruga, Pravobraniteljica je i značajno doprinijela izradi publikacije naziva: Nasilje prema ženama i rodno utemeljeno nasilje koju također možete preuzeti putem poveznice koja se nalazi u privitku ovog članka. Publikacije sadrže brojne primjere iz rada na pritužbama građanki i građana Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ostalih europskih tijela za jednakost, kao i iskustva te preporuke Pravobraniteljice u smislu jačanja jamstava i načela ravnopravnosti spolova i položaja žena u društvu.

Women in Poverty - Breaking the Cycle

Tackling Violence Against Women and Gender Based Violence - Equality bodies contribution


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.