Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 09.02.2021.

Pravobraniteljica dala izjavu za RTL emisiju „Potraga“

Pravobraniteljica daje izjavu za emisiju Potraga RTL-aPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za RTL emisiju „Potraga“ problematiku kaznenih djela spolnog uznemiravanja i silovanja. Naglasila je kako su kazne preblage, kako je trajanje sudskih postupaka predugo (prosjek je oko 4 godine, ali postoje i oni koji traju i 9-10 godina) što kod žrtava stvara osjećaj bespomoćnosti i nepovjerenja u sustav te kako ne postoji dovoljno senzibiliteta za žrtve rodno utemeljenog nasilja što pokazuje i sudska statistika. S time u vezi spomenuta je i Analiza pravomoćnih kaznenih presuda u slučajevima nasilja prema ženama od 2012.-2016., koju je institucija Pravobraniteljice provela u sklopu EU projekta.

Pravobraniteljica se osvrnula i na konkretan slučaj seksualno uznemiravane liječnice od strane liječnika u kojem je institucija Pravobraniteljice postupala, a koji je obrađen u emisiji. Na kraju je zaključila kako je neophodna edukacija kao najbolji vid prevencije.

Emisija "Potraga", 9.2.2021. dostupna je ovdje >>

Emisiju su prenijeli i portali e-zadar, sibnet.hr, KAportal

RTL Vijesti, 9.2.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.