Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 09.02.2021.

Pravobraniteljica za Nacional o problematici seksualnog uznemiravanja

Logo NacionalPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Nacional vezano za problematiku seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Osvrnula se na razloge zbog kojih se žrtve boje prijaviti počinitelje te istaknula kako je ime inicijative #nisamtražila i izabrano upravo zato kako bi se ukazalo na to da se radi o klasičnom nepovjerenju prema ženama žrtvama, od kojih se očekuje da su unaprijed trebale znati da će biti seksualno uznemiravane ili, još gore, da će biti silovane, čime se šalje poruka da je svaka žrtva suodgovorna za to što joj je učinjeno. Pravobraniteljica je naglasila kako su upravo brojna svjedočanstva ohrabrila mnoge žrtve koje su shvatile da se takva negativna iskustva nisu događala samo njima.

Istaknula je kako je novom ministru pravosuđa i uprave predložila izmjene Kaznenog zakona, posebice u reguliranju čl. 156, o pokretanju postupka temeljem službene dužnosti, a ne prijave žrtava, za koje vjeruje da će biti uključene. Dodala je i da je  ministar znanosti i obrazovanja pokrenuo inicijativu prema visokim učilištima i prema Rektoratu, kako bi se analizirali svi dosadašnji pravilnici i uspostavili mehanizmi, čime bi se ohrabrile žrtve da prijave slučajeve seksualnog uznemiravanja.

Pravobraniteljica  je komentirala i neke od konkretnih slučajeva seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu poput HUP-a, Akademije dramske umjetnosti, policijske postaje granične policije u općini Konavle kao i HRT-a te naglasila kako smatra da je sada zrela situacija da ozbiljno shvatimo žrtve i zaustavimo takvo neprihvatljivo ponašanje u bilo kojoj zajednici - bilo u akademskoj zajednici, bilo na HRT-u ili u državnom i privatnom sektoru.

Nacional, 9.2.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.