Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Europska unija | 04.02.2021.

Presuda ESLJP-a zbog diskriminacije trudnice koja je začela medicinski potpomognutom oplodnjom

Naslovnica presude ESLJPNa stranicama Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu objavljena je presuda protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije  po spolnoj osnovi trudnice koja je začela medicinski potpomognutom oplodnjom. Naime, prije pet godina Kristina Jurčić tužila je RH ESLJP-u nakon što se obraćala hrvatskim sudovima. Razlog je bio taj što je dobila ugovor o zaposlenju na određeno vrijeme deset dana nakon što je obavila medicinski potpomognutu oplodnju. Nakon što joj je liječnik propisao mirovanje zbog zdravstvenih komplikacija u trudnoći, HZZO joj je samoinicijativno ukinuo zdravstveno osiguranje na temelju zaposlenosti ustvrdivši kako je njeno zaposlenje bilo “fiktivno” i s namjerom da na nepropisan način ostvari zdravstveno i pripadajuću zaštitu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je još 2010. informirala HZZO da je njihova odluka prekršila zabranu nepovoljnog postupanja zbog nečije trudnoće te da to predstavlja spolnu diskriminaciju. Upozorila je da se odluka HZZO-a temelji na stavu da je svaka žena koja je prošla postupak medicinski potpomognute oplodnje nesposobna za zaposlenje, kao i da je njihovo tumačenje da ženu koja prolazi proces medicinski potpomognute oplodnje nitko ne bi zaposlio. Pravobraniteljica je savjetovala HZZO-u da odustane od takvog tumačenja u ovom i sličnim slučajevima.

Ustavni sud RH u svojoj odluci iz 2015. u ovom slučaju nije uvažio stav Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a koji je sada potvrdio Europski sud za ljudska prava. 

Index.hr, 4.2.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.