Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 02.02.2021.

Pravobraniteljica za Telegram o otkrivanju identiteta žrtve seksualnog uznemiravanja

Logo portala TelegramPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu Telegramu vezano za priopćenje rektora Damira Borasa u kojem je indirektno ukazao na identitet žrtve seksualnog uznemiravanja na Filozofskom fakultetu. U izjavi je naglasila da se osoba koja se bilo kada prituživala na nečije spolno uznemiravanje ili osoba koja je tome svjedočila, ne smije dodatno dovoditi u nepovoljan položaj te da odavanje njezinog identiteta može je dovesti do eventualnog javnog linča i negativnog radnog okruženja, pri čemu govorimo o sekundarnoj viktimizaciji žrtve seksualnog uznemiravanja, iz članka 2 stavka 1 Zakona o ravnopravnosti spolova.

Nedopustivo je u bilo kojem kontekstu posredno ili neposredno otkrivati identitet žrtve ako je o seksualnom uznemiravanju anonimno progovorila. Iako je nekadašnja studentica izjavu o seksualnom uznemiravanju potpisala te dala svoj pristanak da se izjava dostavi rektoru Borasu, on prema široj javnosti nije smio utjecati na mogućnost da identitet nekadašnje studentice možebitno bude otkriven. Svojim je neshvatljivim priopćenjem upravo to učinio.

Telegram, 2.2.2021.

 

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.