Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 28.01.2021.

Izjava Pravobraniteljice za Provjereno NovaTV o spolnom uznemiravanju

Pravobraniteljica i novinar Provjerenog u ureduPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za prilog emisije Provjereno NovaTV koja je emitirana 28.1.2021. na temu spolnog uznemiravanja studentica. Ponovo je istaknula kako se još uvijek prema važećem Kaznenom zakonu slučajevi seksualnog uznemiravanja procesuiraju na prijedlog žrtve i to u roku od 3 mjeseca iako se pokazalo da žrtve vrlo teško progovaraju o ovom obliku nasilja čak i nakon nekoliko godina. Rješavanje slučajeva spolnog uznemiravanja na način da se počinitelja premjesti na drugo radno mjesto nije učinkovito budući da će počinitelji nastaviti s tim vidom ponašanja i tražiti nove žrtve. Pravobraniteljici se obraćaju žrtve spolnog uznemiravanja u raznim okruženjima, najviše na tržištu rada, i često su nesvjesne onoga što im se događa i kako to zaustaviti. Kada žrtva kaže ne i izrazi nelagodu, a neprihvatljivo ponašanje s elementima vezanim uz njezin spol se nastavi, govorimo o spolnom uznemiravanju koje je kazneno djelo i teži oblik diskriminacije temeljem spola.

Provjereno, dnevnik.hr, 30.1.2021.

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.