Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 27.01.2021.

Izjava pravobraniteljice vezano uz seksizme na društvenim mrežama

Logo Slobodna DalmacijaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za Slobodnu Dalmaciju vezano za neprimjerenu seksističku objavu trogirskog gradskog vijećnika na facebook profilu splitske blogerice. Pravobraniteljica je naglasila kako smatra ovakav način izražavanja neprimjerenim neovisno od koga dolazi, a da osobe koje obavljaju javne funkcije, u ovom slučaju, gradskog vijećnika, moraju tim više voditi računa o svojoj široj društvenoj odgovornosti budući da daju primjer drugima. Aluzije na bilo kakav oblik nasilja, izrečene olako i usput na društvenim mrežama imaju utjecaja na percepciju o rodno utemeljenom nasilju općenito. Iako

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nije nadležna za komentare na društvenim mrežama, do sada je objavljivala javna priopćenja vezano za pojedine konkretne slučajeve seksističkih izjava javnih osoba i pozivala ih na uljuđenu komunikaciju u javnom prostoru.

U zakonskoj proceduri donošenje novog Zakona o elektroničkim medijima (nositelj je Ministarstvo za kulturu i medije) koji u članku 93. propisuje da su pružatelji usluga elektroničkih publikacija dužni poduzeti mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje i mržnju te da su odgovorni za cjelokupan sadržaj uključujući i sadržaje koje generiraju korisnici. Ukoliko navedeni zakon s ovom odredbom stupi na snagu, postojat će osnove temeljem kojih će se moći upozoriti nakladnike elektroničkih publikacija i zbog komentara korisnika/ca koji potiču na nasilje i mržnju prema nekome temeljem zabranjenih diskriminacijskih osnova.

Članak u Slobodnoj Dalmaciji, 27.1.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.