Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 27.01.2021.

Pravobraniteljica za Večernji list o spolnom uznemiravanju

Logo Večernji listBudući da prijave za spolno uznemiravanje još uvijek pristužu, nema konačne brojke, ali prema procjeni Pravobraniteljice, a  na temelju medijskih napisa i do sada održanih sastanaka s nadležnim institucijama, u proteklih 10 dana evidentirano je više od 30 slučajeva spolnog uznemiravanja. Tijekom zadnjih nekoliko godina uočen je trend značajnog porasta broja osoba koje se Pravobraniteljici pritužuju na spolno uznemiravanje, uglavnom u području rada i zapošljavanja. Prema službenim podacima MUP-a, porast kaznenih djela spolnog uznemiravanja iz članka 156. Kaznenog zakona, u odnosu na 2017. godinu iznosi preko 55% (u 2017.-26, u 2018.-49, a u 2019.-čak 59 zabilježenih slučajeva ovog kaznenog djela).

Iako ni u području pravosuđa nemamo preciznu i službenu statistiku, prema praćenju Pravobraniteljice bilježimo vrlo mali broj osuđujućih presuda za ovo kazneno djelo. Svega nekoliko na godišnjoj razini. Pravosudna praksa nije rodno osjetljiva, suci i sutkinje nisu dovoljno educirani za provođenje ovih postupaka pa se posljedično zakone uglavnom tumači ili doslovno, bez razumijevanja duha određenog normativnog rješenja, ili bez osiguranja potrebne zaštite žrtve.

S druge strane, sudska zaštita putem privatne tužbe žrtve protiv poslodavca koji nije otklonio protupravno i diskriminatorno ponašanje, pokazuje se kao prespora opcija s vrlo neizvjesnim ishodom za žrtvu.

Inicijative kao što su #spasime i #nisamtražila, a koje pružaju žrtvama javnu platformu za prijavu počinitelja, od ogromnog značaja su zbog senzibilizacije društva za ovakvu vrst rodno utemeljenog nasilja.

Članak u Večernjem listu, 27.1.2021.

direktno.hr, 27.1.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.