Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Obrazovanje | 23.01.2021.

Intervju pravobraniteljice u sklopu programa "Škola ambasador Europskog parlamenta"

Program Škola ambasador EU parlamentaPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju u sklopu programa "Škola ambasador Europskog parlamenta 2016.-2021.", koji se provodi u školama u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Jedna od škola koja je uključena u program je Srednja škola Pakrac, koja je obradila temu o ravnopravnosti spolova, u okviru čega je proveden intervju s pravobraniteljicom.

Odgovarajući na postavljena pitanja, pravobraniteljica govorila o svom radu na čelu institucije, o pritužbama koje institucija zaprima, o problemu nasilja u obitelji, općem stanju ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj u odnosu na EU, utjecaju medija, ulozi muškaraca u roditeljskoj srbi, poštivanju načela ravnopravnosti spolova u području političke participacije, usklađivanju nacionalnog zakonodavstva i prakse sa standardima EU i dr. 

Intervju je u cijelosti dostupan ovdje:
"Intervju o ravnopravnosti spolova u sklopu programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" (SŠ Pakrac, 23. siječnja 2021.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.