Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 24.01.2021.

Gostovanje u emisiji RTL Danas

Slika iz studija RTL DanasPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u središnjoj informativnoj emisiji RTL televizije, RTL Danas, u kojoj se osvrnula na prosvjed podrške načelniku granične policije u općini Konavle za kojeg je unutarnja kontrola utvrdila da ima elemenata seksualnog uznemiravanja vezano za prijave više policajki. Naglasila je kako i ovaj slučaj pokazuje kako je svjedočenje žrtava uvijek upitno i kako su izložene vrijeđanju i sumnji što u velikoj mjeri rezultira neprijavljivanjem neprihvatljivog ponašanja. S druge strane je tu i sudska praksa koja izriče minimalne kazne. Još uvijek javnost pa i struka ne prepoznaju rodno utemeljeno nasilje. Posljednjih 10 godina Pravobraniteljica prima pritužbe na seksualno uznemiravanje ili uznemiravanje temeljem spola iz raznih sektora obrazovnog sustava i pogotovo tržišta rada. Pravobraniteljica je naglasila da je prije nekoliko godina uputila prijedlog resornom ministarstvu da se svi oblici rodno utemeljenog nasilja temeljem Istanbulske konvencije gone po službenoj dužnosti, a ne po prijavi žrtve za što sada postoje naznake da bi se uključilo u nove izmjene Kaznenog zakona.

RTL Danas, 24.1.2021.

dnevno.hr, 25.1.2021.

net.hr, 24.1.2021.

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.