Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 22.01.2021.

Gostovanje Pravobraniteljice u emisiji Newsroom povodom prijava za spolnu diskriminaciju na ADU

Pravobraniteljica Ljubičić na N1 TVPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Newsroom na N1TV vezano za prijave bivših i sadašnjih studenata/ica Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu za spolnu diskriminaciju, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje od strane bivših i sadašnjih profesora/ica Akademije te inicijativu #nisamtražila u kojoj žrtve iznose svoja iskustva. Pravobraniteljica se osvrnula na današnji sastanak s dekanicom ADU i dogovoru oko hodograma koje pravne korake poduzeti.

Bitno je naglasiti da se svaka žrtva osjeća traumatizirano i da teško dijeli svoja iskustva s okolinom. Stoga se mnogi pitaju zbog čega žrtve šute, a i njima samima veliku štetu odgađanje prijave čini jer prema postojećem zakonu dužne su same prijaviti počinjenje djela u roku od 3 mjeseca. Upravo zato Pravobraniteljica naglašava da je neophodno mijenjati tu odredbu i ovakva djela procesuirati po službenoj dužnosti kako to predviđa i Istanbulska konvencija.

Pravobraniteljica je govorila i o nedavnom slučaju prijava zaposlenica HUP-a, a osvrnula se i na slučaj prijava koje su policajke podnijele protiv načelnika granične policije u Grudama u općini Konavle.

N1TV, Newsroom, 22.1.2021


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.