Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 22.01.2021.

Podrška Pravobraniteljice inicijativi #nisamtražila

Logo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolovaPovodom najnovijih slučajeva prijava uznemiravanja temeljem spola i seksualnog uznemiravanja te pokretanja inicijative #nisamtražila koja potiče žrtve takvog oblika kaznenog ponašanja da svjedoče o svojim iskustvima, Pravobraniteljica oštro osuđuje ovakav oblik kaznenih djela i ohrabruje žrtve da o njemu progovore kako bi se mogao provesti pravni postupak kažnjavanja počinitelja.

Svaka inicijativa kojom se podiže razina svijesti o neprihvatljivosti seksualnog uznemiravanja u bilo kojem okruženju, a u ovom slučaju u sustavu obrazovanja, dobrodošla je i neophodna jer dopire do velikog broja onih kojima je potrebna zaštita.

Veo šutnje, utemeljene na strahu žrtava od stigme i nevjerovanja u njihova iskustva, ide uvijek u prilog počiniteljima. Upravo zato je izuzetno važno osnaživanje i podrška žrtvama da progovore jer žrtva bilo kojeg oblika nasilja pa tako i seksualnog uznemiravanja nije to tražila. Pravobraniteljica će aktivno sudjelovati u rasvjetljavanju ovog slučaja te u poduzimanju nadležnih pravnih koraka.

Jutarnji list, 24.1.2021.

Jutarnji list, 28.1.2021.

Novosti, 31.1.2021.

reci.hr, 22.1.2021.

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.