Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 31.12.2020.

Pravobraniteljica za portal obrane i sigurnosti OBRIS.org

Logo portala Obris.orgPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za portal obrane i sigurnosti Obris.org položaj žena u oružanim snagama RH. Između ostalog osvrnula se na aktivnosti Ministarstva obrane RH vezano za izvješća o mjerama Rezolucije 1325(2000) – o ženama, miru i sigurnosti (RVSUN 1325) i Nacionalni akcijski plan za provedbu RSVUN 1325, zastupljenost žena u MO RH i OS RH (u prosjeku 13%, što je iznad prosjeka zastupljenosti žena u NATO savezu -oko 11%); projekt u kojem sudjeluje kao partnerica „Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske“, a koji će po prvi puta u Republici Hrvatskoj izvršiti analitički uvid u položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama te nedavni diskriminirajući istup rektora Sveučilišta u Zagrebu prema kadetkinji.

Osim što je ženama iznimno teško uspjeti u poslovima u kojima su tradicionalno dominantni muškarci, ženama je teško usklađivati posao s obiteljskim obvezama. S tim u vezi, nedostaju pokazatelji o programima i politikama koje daju podršku usklađivanju poslovnog i privatnog života, odnosno programi i mjere za podršku onim ženama koje su zaposlenice oružanih snaga, kao i roditeljima koji su, oboje, zaposlenici/e oružanih snaga.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na temelju Sporazuma s MO održava edukacije za pripadnike MO i OS RH vezano za temeljne pojmove i ovlasti pravobraniteljskih institucija u Republici Hrvatskoj, zakonski okvir koji regulira obiteljsko nasilje i uzroke koje mu pogoduju, individualne slučajeve iz prakse Pravobraniteljice te dinamiku nasilja u obitelji, faktorima rizika, posljedicama, kao i pomoći i podršci žrtvama nasilja i programima za počinitelje.

Cjeloviti članak možete pročitati ovdje: https://obris.org/hrvatska/zene-u-os-rh-ponos-i-predrasude-iii/


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.