Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Parents@Work | 18.01.2021.

Treći bilten projekta „Parents@Work: Mijenjajmo stav!“

Logo projekta Parents at workObjavljen je treći bilten projekta Parents@Work koji u Hrvatskoj i Austriji provode L&R – Institut za društvena istraživanja, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Pravobraniteljstvo za jednako postupanje iz Austrije i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Novi bilten donosi analizu provedenih anketa o stavovima poslodavaca u Hrvatskoj i Austriji prema zaposlenicima/ama koji su roditelji te mogućnostima koje poslodavci nude u cilju zadovoljenja njihovih potreba koje proizlaze iz roditeljskih obveza. Pritom, poseban fokus je stavljen na izazove koje pred zaposlene roditelje stavljaju okolnosti vezane uz epidemiju bolesti Covid-19.

Istraživanje je pokazalo da su se mogućnosti koje su anketirane hrvatske tvrtke nudile tijekom lockdown-a u svrhu podrške zaposlenim roditeljima sastojale uglavnom od rada od kuće, ali i da su tvrtke zadržale tu mogućnost za zaposlenike/ce i nakon mjera lockdown-a.

Tijekom epidemije do osobitog izražaja je došla tema ravnoteže između posla i privatnog života. Roditelji su radili od kuće, škole i vrtići su bili zatvoreni, a najveći dio tereta pomoći djeci oko školskih obaveza snosili su njihovi roditelji, pri čemu  postoje snažne naznake da je većina odgovornosti za skrb i teret brige o djeci i kućanstvu, pala na žene.

Istraživanje pokazuje da anketirani poslodavci u Hrvatskoj smatraju da je korporativna kultura vrlo važna u stvaranju otvorenog i podržavajućeg radnog okruženja i da je treba stvarati s najviše razine, odnosno da visoki menadžment treba biti „promotor“ etičkih i nediskriminacijskih mjera i praksi u tvrtkama.

Bilten je dostupan na sljedećoj poveznici: https://parentsatwork.eu/hr/drugi-bilten-projekta-2/

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.