Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 05.01.2021.

Izjava za Slobodnu Dalmaciju o diskriminaciji u području zapošljavanja i rada

Slobodna Dalmacija logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Slobodnu Dalmaciju na temu diskriminacije u području zapošljavanja i rada. Povod za izjavu bila je odluka Državnog inspektorata (4. siječnja 2021.) kojom je jednoj varaždinskoj tvrtki izrekao novčanu kaznu zbog postavljanja nedopuštenih pitanja na intervjuu za zapošljavanje. Neka od pitanja koju su postavljena kandidatkinji odnosila su se na njezin obiteljski status - upitana je ima li djece i planira li roditi. Takva pitanja, osim što predstavljaju kršenje Zakona o radu, također predstavljaju diskriminaciju temeljem obiteljskog statusa, koja je zabranjena Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Pravobraniteljica je istaknula da žene danas i dalje predstavljaju društvenu skupinu koja je suočena s diskriminacijom temeljem spola, trudnoće i materinstva te bračnog i obiteljskog statusa u društvenoj, javnoj i privatnoj sferi. Pritužbe zbog diskriminacije u području zapošljavanja i rada podnose najčešće žene, što je razumljivo s obzirom na njihov nepovoljan položaj. U hrvatskom društvu žene se u manjoj mjeri zapošljavaju u odnosu na muškarce, čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima, većinu žrtava spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, većinu osoba podzastupljenog spola na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja, nailaze na "stakleni strop", nemaju jednake mogućnosti za napredovanje te imaju prosječno niže plaće i mirovine. Prema pritužbama građanki, životna dob i majčinstvo i nadalje ostaju glavni izazovi rodne diskriminacije žena na tržištu rada. Žrtve diskriminacije na razgovorima za zapošljavanje su u pravilu žene, budući da isključivo one Pravobraniteljici podnose pritužbe na nedopuštena pitanja vezano uz bračni i obiteljski status koja im se postavljaju na intervjuima.

Novinski članak dostupan je na sljedećoj poveznici:
"Slučaj Maje Lesar dokaz je da za bahate poslodavce ima lijeka: Na razgovoru me pitao planiram li roditi i za koga glasam, kažnjen je s 35 tisuća kuna" (Slobodnadalmacija.hr, 5.1.2021.)

Vijest je prenio i Jutarnji list:
"Poslodavac kažnjen s 35 tisuća kuna: ‘Na razgovoru me pitao planiram li roditi i za koga glasam‘" (Jutarnji.hr, 6.1.2021.)

Sindikat financijskih i bankarskih djelatnika Hrvatske, 6.1.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.