Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Reproduktivno zdravlje | 03.12.2020.

Izjava pravobraniteljice za Deutsche Welle o prekidu trudnoće i prizivu savjesti

Deutsche Welle logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Deutsche Welle na temu istraživanja o dostupnosti zdravstvene usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj, koje je do sada provodila u dva navrata (istraživanja su objavljena u sklopu Izvješća o radu za 2014. i 2018. godinu).

U razdoblju između dva istraživanja, zabilježena su dva negativna trenda: smanjenje broja zdravstvenog osoblja koji pružaju zdravstvenu uslugu legalno induciranog prekida trudnoće i povećanje prosječne cijene prekida trudnoće. Prema podacima iz 2018. godine, od svih zdravstvenih djelatnika/ca koji su stručni za obavljanje prekida trudnoće, njih 59% ih ne obavlja zbog priziva savjesti što predstavlja rast od 4% u odnosu na 2014. kada ih je bilo 55%. To predstavlja iznimno visok postotak u usporedbi s nekim drugim članicama Europske unije – primjerice, u Sloveniji priziv savjesti koristi tek 3% liječnika/ca. U 5 od 30 ovlaštenih zdravstvenih ustanova zbog priziva savjesti nije bilo raspoloživih zdravstvenih djelatnika/ca koji bi pružali tu zdravstvenu uslugu. Prosječna cijena prekida trudnoće bila je 2.240 kn, što predstavlja rast od 400 kn u odnosu na prosječnu cijenu iz 2014. Cijena je vrlo neujednačena i u zdravstvenim ustanovama varira između 1.150 kn i 3.300 kn. Pritužbe žena koje Pravobraniteljica najčešće zaprima su prigovori na aktivističke kampanje (promotivni plakati, letci i prosvjednici/e s transparentima) protiv vršenja prekida trudnoće koje se odvijaju u prostorima zdravstvenih ustanova, što uznemirava pacijentice. Kada je o prizivu savjesti riječ, to je pravo zdravstvenih djelatnika/ca koje se može i mora ostvarivati na način da ne narušava ostvarivanje prava žena na zdravstvenu uslugu prekida trudnoće.

Izjava pravobraniteljice objavljena je u dva članka na portalu DW.com, a vijest je prenio i portal Net.hr:
- „Hrvatska čeka novi Zakon o pobačaju“ (DW, 2.12.2020.)
- „Pravo na pobačaj: Hoće li Hrvatska krenuti u smjeru Poljske?“ (DW, 3.12.2020.)
- "Postoji jedna klika koja ima moć, ti ljudi surađuju s najkonzervativnijim organizacijama" (Net.hr, 10.12.2020.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.