Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 24.01.2020.

Javno priopćenje povodom napada na novinarku Andreu Topić

Logo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolovaPravobraniteljica je izdala priopćenje vezano za napad na novinarku Andreu Topić, koju su u mjestu Ivanbegovini napala četvorica muškaraca dok je bila na novinarskom zadatku, a koje glasi: Pravobraniteljica osuđuje svaki napad na novinare/ke jer se radi o nasilju nad osobom koja obavlja svoj posao i za to nema opravdanja. U konkretnom slučaju četvorica muškaraca oduzela su mogućnost kretanja jednoj ženskoj osobi i kod nje svojim ponašanjem uzrokovala osjećaj straha za vlastitu sigurnost. Ne vjerujem da bi se jednako ponašali da se radilo o muškarcu. Očito su žene u novinarskoj profesiji sve nezaštićenije ne samo od verbalnih omalovažavanja i vrijeđanja nego i od fizičkih prijetnji, što postaje sve veći problem koji se ne smije ignorirati i koji se mora javno osuditi. Pohvalno je što su HND, kao novinarska strukovna udruga i Sindikat novinara Hrvatske odmah reagirali, a prema navodima same novinarke i policija je korektno odradila svoj posao.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.