Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Obrazovanje | 24.11.2020.

Konferencija o prevenciji seksualnog nasilja u školama

Logo konferencijeŽenska soba - Centar za seksualna prava organizirala je virtualnu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem „Važnost i izazovi provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u školama“. Konferencija je održana u sklopu projekta „Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“ („SNEP program“), financiranog od strane Europske unije u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu (2014.-2020.). Projekt provodi Ženska soba u suradnji s partnerskim i podržavateljskim organizacijama. SNEP program svečano je predstavljen početkom ove godine u Muzeju Mimara povodom pokretanja Nacionalne kampanje protiv seksualnog nasilja nad djecom i mladima. Sve informacije o njemu dostupne su na mrežnim stranicama Ženske sobe i facebook stranici „SNEP program“, na kojoj je dostupna i snimka današnje konferencije.

Izlaganja na konferenciji održale/i su predstavnice/i Ženske sobe, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Vijeća Europe, Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, Pravobraniteljice za djecu, Sveučilišta u Osijeku, međunarodne organizacije Change Attitude, Županijskog suda u Zagrebu, Agencije za odgoj i obrazovanje i dr.

Jedna od najvećih poteškoća vezano uz seksualno nasilje počinjeno na štetu djece i mladih je činjenica što se ono u velikoj većini slučajeva ne prijavljuje i ne procesuira. Većina djece i mladih nikome neće povjeriti svoje iskustvo – takvi slučajevi otkriju se u samo 10% slučajeva. Također zna proći više godina da bi se otkrili. Postoji niz razloga iz kojih ne dolazi do prijave.

Konferenciji je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić. Izrazio je podršku radu Ženske sobe na prevenciji i suzbijanju seksualnog nasilja i istaknuo značaj progovaranja o ovoj problematici. Kao što je spomenuto na konferenciji, jedan od razloga iz kojega se problem seksualnog nasilja u nekim školama ne rješava može biti školska klima i nespremnost škole da kategorički pristupi suzbijanju svih oblika neprihvatljivih ponašanja. Ponašanje pojedinih nastavnika zna se tolerirati i prolaziti nekažnjeno, označavajući ga osebujnim i nekonvencionalnim, umjesto nedopuštenim. Zato se isti problem ponekad zna provlačiti godinama bez učinkovite reakcije nadležnih osoba i tijela. Pravobraniteljica je nedavno rješavala pritužbu učenica jedne srednje škole koje su joj se obratile upravo zbog nepovjerenja u školu da će učinkovito riješiti problem s nastavnikom koji ih verbalno spolno uznemirava. Nepovjerenje učenica bilo je opravdano, budući da škola nije postupila u skladu s preporukom Pravobraniteljice, odnosno nije učinkovito ispitala primjedbe na rad nastavnika. Škola je smatrala da se radi o pretjerivanju učenica, odnosno samo o bezazlenim šalama sa seksualnim konotacijama. Zbog toga je Pravobraniteljica podnijela prijavu Prosvjetnoj inspekciji koja je, provevši nadzor, utvrdila isto što i Pravobraniteljica, te je školi izdala niz mjera s ciljem prevencije i suzbijanja seksualnog uznemiravanja. To je pozitivan primjer u kojem je seksualno nasilje prepoznato i procesuirano, te takvih primjera mora biti više. Zato je rad na podizanju svijesti o ovoj problematici među djecom i mladima iznimno važno.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.