Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rodno utemeljeno nasilje | 24.11.2020.

Sudjelovanje na 4. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

Zgrada Sabora fotoNa 4. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na temu „Porast nasilja u obitelji u vrijeme korona-krize?“, kao predstavnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, putem video-veze sudjelovao Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice. U svom obraćanju istaknuo je da usporedba statističkih podataka o nasilju u obitelji za prvih 6 mjeseci 2019. godine i prvih 6 mjeseci 2020. godine ukazuje na porast kaznenih djela nasilja u obitelji za preko 40%, dok se kao dodatni indikator povećanja nasilja za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 pokazuje okolnost da je drugom kvartalu 2020. godine, odnosno nakon proglašenja epidemije, došlo do porasta broja žrtava prekršaja nasilja u obitelji za 44% te porasta broja žrtava kaznenog djela nasilja u obitelji za 12% u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. Osim toga, na porast nasilja u obitelji ukazuju u pritužbe Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, dok su nevladine organizacije koje se bave podrškom i savjetovanje žrtava nasilja u obitelji u medijima izvještavale o povećanom broju poziva žrtava u vrijeme epidemije. 

S obzirom na ove okolnosti, istaknuo je mišljenje da je potrebno posvetiti se osvještavanju društva o rasprostranjenosti nasilja i važnosti njegovog prijavljivanja, osiguranju dostupnosti zaštite i podrške žrtava u uvjetima epidemije te izdvajanju potrebnih financijskih sredstava, što su standardne mjere koje poduzimale i druge države članice Europske unije.

Naglasio je da preliminarni rezultati istraživanja Europskog instituta za ravnopravnost spolova o utjecaju bolesti COVID-19 na nasilje prema ženama i nasilje u obitelji pokazuju da su države članice EU poduzele preko 200 pojedinačnih mjera u cilju sprječavanja i suzbijanja nasilja u obitelji i pomoći žrtvama, od čega su većinu poduzele vlade država članica.  Zamjenik pravobraniteljice je istaknuo da su, pored standardnih mjera, države članice poduzimale i dodatne alternativne mjere te kao primjere koji su u istraživanju prepoznati kao dobra praksa ukazao na razvijanje posebne mobilne aplikacije za prijavu nasilja u Italiji te proaktivni pristup irske policije koja je kontaktirala bivše žrtve nasilja u obitelji kako bi provjerila jesu li izložene nasilju te ih obavijestila da službe podrške redovito funkcioniraju i u uvjetima epidemije. 

Nakon rasprave Odbor za ravnopravnost spolova je zauzeo stajalište da će se na sutrašnji dan, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, obratiti javnim priopćenjem u kojem će iznijeti statistiku Ministarstva unutarnjih poslova o nasilju u obitelji te istaknuti potrebu izdvajanja dijela proračunskih sredstava za podršku sustavu borbe protiv nasilja prema ženama, prioritetnog djelovanja sudova i jačanja kapaciteta nadležnih institucija.

Vijesti: "Održana sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o porastu nasilja u obitelji u vrijeme korona-krize" (Hrvatski sabor, 24. 11. 2020.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.