Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Reproduktivno zdravlje | 24.11.2020.

Pravobraniteljica za Nacional o istraživanju o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena tijekom pandemije

Nacional logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Nacional na temu istraživanja o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena u vrijeme pandemije bolesti COVID-19. U svojoj izjavi pravobraniteljica se osvrnula na glavne rezultate istraživanja koji su pokazali da je kriza uzrokovana koronavirusom negativno utjecala na dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga za žene iz područja reproduktivnog zdravlja. 

Usluge vezano uz trudnoću i medicinski pomognutu oplodnju odgađane su ili otkazivane, trudnička skrb je smanjena, pregledi su bili rjeđi, što je dio žena potaknuo da ostvarivanje potrebnih zdravstvenih usluga potraže u privatnim klinikama, dok dio žena zbog toga uopće nije obavio preporučene preglede i pretrage. Trudnički tečajevi su se privremeno prestali provoditi, a pratnja pri porodu u pravilu nije bila dopuštena. Mogućnost kretanja u porodu je također ograničena - žene su uglavnom morale ležati u krevetu za vrijeme trudova i poroda i nisu imale mogućnost birati položaj koji im je najmanje bolan.

Premda je razumljivo da svi uvjeti ne mogu biti isti kao što bi bili u normalnim okolnostima i da se zaštitne mjere moraju provoditi, potrebno je nastojati da uvođenje zaštitnih mjera ne dovodi u pitanje pružanje zdravstvene skrbi. Potrebno poduzeti sve raspoložive mjere kako bi žene u sustavu javnog zdravstva mogle ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu u području reproduktivnog zdravlja i dobiti sve zdravstvene usluge koje im trebaju, kako bi se izbjeglo da su ih zbog otežane nedostupnosti prisiljene tražiti u privatnom sektoru.

Pravobraniteljica se zalaže za to da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi pratnja na porodu bila omogućena, budući da to nosi niz benefita za rodilju i za sam porod. Istraživanja pokazuju da prisutnost pratnje utječe na prosječno smanjenje trajanja poroda, smanjenje upotrebe medikamenata, smanjenje potrebe za intervencijama i smanjenje rizika za završetak poroda carskim rezom. Ono na što su rodilje također skrenule pažnju u istraživanju je to da su uvjerene da bi odnos zdravstvenog osoblja prema njima i sama zdravstvena usluga bili bolji da nisu bile same, već da su uz sebe imale osobu od povjerenja.

Glavni rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji 24. rujna 2020., a istraživačko izvješće dostupno je ovdje.

Članak: "Porodi u Hrvatskoj pod maskom - trudnice su građanske drugog reda" (Nacional, 24.11.2020.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.