Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 21.12.2020.

Pravobraniteljica dala intervju za emisiju Život žene, Radio Istra

Logo Radio IstraPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Istra, emisija Život žene u kojem se osvrnula na uvijek važnu temu rodno utemeljenog nasilja, utjecaj pandemije na obiteljsko nasilje i ubojstva žena, dostupnost skloništa za žrtve nasilja u obitelji te provedbu Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Istaknula je da je nasilje u obitelji i općenito nasilje prema ženama najozbiljniji problem na području ravnopravnosti spolova i da su nastojanja,  prije svega, usmjerena na osvještavanje društva o rasprostranjenosti pojavnosti i važnosti prijavljivanja nasilja, osiguranju dostupnosti zaštite i podrške žrtvama te odgovarajućem sankcioniranju počinitelja. Pravobraniteljica je komentirala i istraživanje koje je provela u suradnji s udrugom RODA o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19 kao i na rodne kvote i ravnopravnost spolova u području političke participacije. Intervju će biti emitiran u dva dijela, 27. prosinca 2020. i 3. siječnja 2021. u 17:30.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.