Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 17.12.2020.

Završen međunarodni trodnevni webinar o pravima transrodnih i interseksualnih osoba

U organizaciji Europske mreže organizacija za jednakost (EQUINET), te uz podršku Međunarodne udruge lezbijki, gay, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba (ILGA-Europe) i Međunarodne organizacije interseksualnih osoba u EU (OII Europe), danas je završen trodnevni seminar pod naslovom: „Gradnja mostova između tijela za jednakost i aktivista koji se zalažu za prava trans i interseksualnih osoba“ (Building bridges between equality bodies and trans and intersex activists). Uz brojne predstavnike pravobraniteljiskih institucija, međunarodnih nevladinih organizacija i aktivista koji se zalažu za prava trans i interseksualnih osoba s područja EU, ali i šire, sva tri dana webinara aktivno je na istom sudjelovala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Cilj webinara bio je povezati institucije s aktivistima kako bi se omogućilo što efikasnije rješavanje pitanja pravnog, zdravstvenog, ali i svakog drugog statusa transrodnih i interseksualnih osoba te na taj način pokušalo osigurati što viši standard poštivanja njihovih temeljnih ljudskih prava, kao i potpuno odsustvo diskriminacije kada su u pitanju pripadnici ovih rodnih manjina. Osim navedenog, webinar je osigurao okvir za razmjenu iskustava među državama, institucijama, organizacijama civilnog društva, pojedincima i aktivistima koji se bave zaštitom i unaprjeđivanjem prava transrodnih i interseksualnih osoba o najboljim ali i o lošim praksama i zakonskim rješenjima, odnosno nedostatku istih.

Pravni savjetnik Pravobraniteljice, Nebojša Paunović podijelio je sa sudionicima webinara iskustva Pravobraniteljice u radu s transrodnim i interseskualnim osobama u Republici Hrvatskoj, nacionalna zakonodavna rješenja, ali i specifične probleme vezane uz pravni status, zdravstvenu skrb, obrazovanje i zapošljavanje ovih osoba u RH, posebice u svjetlu pandemije virusa COVID-19.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.