Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rodno utemeljeno nasilje | 14.12.2020.

Prezentacija rezultata istraživanja „Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije COVID-19“

Logo Autonomne ženske kuće ZagrebPovodom 30 godina svog djelovanja, Autonomna ženska kuća Zagreb organizirala je virtualnu prezentaciju rezultata istraživanja „Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije COVID-19“ . Istraživanje o utjecaju pandemije na partnersko nasilje nad ženama provela je psihologinja AŽKZ-a, prof. Anita Lauri-Korajlija, te se radi o prvom istraživanju u Hrvatskoj koje daje detaljniji uvid u to što se događalo iza zatvorenih vrata. U svom izlaganju, prof. Anita Lauri-Korajlija je istaknula da, iako je istraživanje rađeno na malom uzorku (152 žene), rezultati pokazuju da je za trećinu žena u vrijeme pandemije nasilje bilo učestalije i intenzivnije nego inače, a pojavili su se i novi, vrlo specifični oblici nasilja. Zbog pandemije fizičko nasilje pojavilo se i u vezama u kojima ga do tada nije bilo (postojali su drugi oblici nasilja, ali ne i fizičko). Odvjetnica AŽKZ, Sanja Bezbradica Jelavić, u svom izlaganju se osvrnula na pravne aspekte zaštite žena od partnerskog nasilja za vrijeme pandemije COVID-19 iznijevši brojne primjere iz prakse, a koji ukazuju na potrebu sustavne i kontinuirane edukacije svih dionika/ica koji sudjeluju u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja, a na što kontinuirano ukazuje i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, posebice u svojim godišnjim izvješćima o radu podnesenim Hrvatskom saboru.
 
Prezentaciju je aktivno pratila i savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Martina Krnić, koja se uključila u raspravu istaknuvši kako usporedba statističkih podataka MUP-a iz prvih 6 mjeseci 2019. godine i prvih 6 mjeseci 2020. godine ukazuje na porast kaznenih djela nasilja u obitelji za preko 40%. Savjetnica je ukazala i na preliminarne rezultate istraživanja Europskog instituta za ravnopravnost spolova o utjecaju bolesti COVID-19 na nasilje prema ženama i nasilje u obitelji gdje je kao primjer dobre prakse navedeno razvijanje posebne mobilne aplikacije za prijavu nasilju u Italiji te proaktivni pristup irske policije koja je kontaktirala bivše žrtve nasilja u obitelji kako bi provjerila jesu li izložene nasilju. Savjetnica je iznijela i pojedine primjere iz prakse institucije Pravobraniteljice, a vezano uz obiteljsko nasilje za vrijeme epidemije, istaknuvši kako su se pojedine zaprimljene pritužbe odnosile i na izloženost žrtava nasilju prilikom ostvarivanja osobnih odnosa odvojenog roditelja sa djetetom kao i općenito na nedovoljnu senzibiliziranost stručnih djelatnika/ica za problematiku obiteljskog nasilja.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.