Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
OCD | 10.12.2020.

Završna konferencija programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Danas je organizaciji udruge civilnog društva Ženska soba – Centar za seksualna prava putem Zoom aplikacije održana završna konferencija programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”. Program „Mreža podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ provodi Ženska soba u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (S.O.S. telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije); i Udruga ZvoniMir. Navedene udruge pružaju podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela na području 13 županija na kojima nisu osnovani odjeli za podršku.

Osnovni cilj programa je osiguranje sveobuhvatnih, lako dostupnih i besplatnih usluga pomoći i podrške za žrtve, svjedokinje i svjedoke svih kaznenih djela. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. Cilj konferencije bio je predstaviti rezultate rada Mreže podrške u trogodišnjem razdoblju, istaknuti važnost suradnje svih relevantnih dionika na lokalnoj i nacionalnoj razini te istaknuti nužne korake za unaprjeđenje sustava podrške, kao i položaja i prava žrtava kaznenih djela u budućnosti.

Na konferenciji su izlaganja održali relevantne stručnjakinje i stručnjaci, predstavnice i predstavnici značajnih institucija i organizacija civilnoga društva iz Hrvatske i inozemstva (Victim Support Europe), koji aktivno rade na unaprjeđenju sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela. Konferenciju je pratio pravni savjetnik Pravobraniteljice, Nebojša Paunović, koji je kroz svoja pitanja ukazao na važnost osnivanja službi za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela na svim sudovima u Republici Hrvatskoj.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.