Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Ostalo | 09.12.2020.

Sudjelovanje na webinaru „Zajedno protiv nasilja na Internetu“

Slika ekrana s izlagačicama i izlagačima na webinaruU sklopu „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom“ i u povodu Dana ljudskih prava 10. prosinca, Dom Duga Zagreb organizirao je webinar: "Zajedno protiv nasilja na internetu - činimo li dovoljno?“. Na webinaru je ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovala savjetnica za medije, Nevenka Sudar,koja je u raspravi upoznala sudionike/ce i izlagače/ice s praksom rada po pritužbama. Istaknula je kako  nasilje na društvenim mrežama u velikom broju slučajeva ima rodni predznak, odnosno da su upravo žene često i u velikom broju žrtve vrijeđanja, govora mržnje i javnog sramoćenja na Internetu. Dostupnost novih tehnologija pruža mogućnost velikom broju ljudi da, zaštićeni anonimnošću, otvoreno izražavaju i promoviraju svoje stavove temeljene na predrasudama, neznanju, stereotipima, seksizmu pa i mizoginiji u kombinaciji s vlastitim nasilničkim porivima.

Savjetnica je navela i da se građani i građanke često obraćaju uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s pritužbama na komentare ili objave pojedinaca na društvenim mrežama, međutim Pravobraniteljica nije nadležna reagirati na sadržaje koji su objavljeni na društvenim mrežama, osim ako se ne radi o poticanju na nasilje u kojim slučajevima podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Nažalost ni EU još uvijek nema zajednički pristup ili čak zajedničku definiciju cyber nasilja, neke zemlje takvo nasilje i ne smatraju kaznenim djelom te da mnogi slučajevi cyber nasilja se ne prijavljuju policiji. Izuzetno važno je educirati mlade ljude o opasnostima društvenih mreža i rizicima objavljivanja privatnih fotografija ili podataka, odgajati za medijsku pismenost kroz cijeli sustav obrazovanja organizirati sustav podrške onima, pogotovo mladima, koji prijavljuju slučajeve nasilja na Internetu - od onog u školama, na fakultetima do radnog okruženja - neophodno je širiti informacije kome i kako 
se obratiti i što poduzeti da se dređeno nasilničko ponašanje zaustavi uz unaprjeđenje zakonodavnog okvira i edukaciju onih koji će donositi odluke o zakonskim sankcijama.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.