Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 07.12.2020.

Pravobraniteljica za portal "Nismo same" o nasilju u obitelji

Logo udruge Nismo samePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za portal udruge "Nismo same", koja se bavi senzibilizacijom javnosti o problemima oboljelih od raka s naglaskom na podršku obitelji i društva, problematiku nasilja u obitelji i nasilja nad ženema. Naglasila je da obiteljsko nasilje predstavlja ozbiljan i značajan društveni problem koji svakako ne predstavlja (i ne smije predstavljati) privatni problem te da kao takav zaslužuje i društvenu osudu, ali i adekvatnu pravnu sankciju. Nasilje u obitelji može utjecati na liječenje, smanjiti kvalitetu života tijekom bolesti i pogoršati šanse za preživljenje. Zbog dugotrajne izloženosti nasilju u obitelji može doći do razvoja raznih oblika bolesti, ali i do otežanog liječenja postojećih bolesti. Stoga bi svakako u budućnosti trebalo provesti istraživanje koje bi dovelo u vezu obiteljsko nasilje i njegov utjecaj na proces izlječenja od raka.

Nismo same, 7.12.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.