Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 03.12.2020.

Intervju pravobraniteljice za njemački WDR Radio Koeln o nasilju prema ženama

Logo WDR Radia KoelnPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za njemački radio WDR Radio, Koeln na temu nasilja prema ženama. Pravobraniteljica je istaknula da je nasilje nad ženama i dalje značajan društveni problem koji zahtjeva kontinuirani i sveobuhvatni pristup, a ne sporadične mjere. Stoga se, a pogotovo u slučajevima najtežih oblika nasilja (kao što su svakako ubojstva žena) nerijetko u javnosti stvara dojam i percepcija da ipak nisu bile poduzimane sve potrebne mjere te da je sustav zakazao. Također, ponekad se stvara dojam kako počinitelji nisu dobili adekvatnu pravnu sankciju kao i da je izostala odgovarajuća društvena osuda nasilja, a da pritom žrtvi nije bila pružena niti sva potrebna pomoć.

Pravobraniteljica se osvrnula  na učinkovitost sistema, provedbu Istanbulske konvencije, poražavajuću statistiku za vrijeme epidemije COVID-19 virusa, te je trend značajnog porasta broja osoba koje se Pravobraniteljici pritužuju na spolno uznemiravanje.

Radio intervju možete poslušati ovdje >>


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.