Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 02.12.2020.

Sudjelovanje na online okruglom stolu "Zastupljenost rodnih tema u predizbornim kampanjama i političkim programima"

Foto ekrana sa gostima/gošćama konferencijePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na online okruglom stolu koji su organizirali Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine i Regionalni koordinacijski odbor za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine pod nazivom “Zastupljenost rodnih tema u predizbornim kampanjama i političkim programima”. Pravobraniteljica je izlagala u okviru panela “Rodna pitanja u predizbornim kampanjama i političkim programima” u kojem se osvrnula na istraživanja koja je do sada institucija Pravobraniteljice provela vezano za ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca u području politike i medijskog izvještavanja o izbornim kampanjama i rezultatima izbora. Istaknula je podzastupljenost kandidatkinja na listama vezano za prošle parlamentarne izbore, ali i na podzastupljenost žena u specijalnim televizijskim emisijama posvećenima izborima. Navela je primjere iz nedavnih parlamentarnih izbora, ali i iz analiza vezanih uz predsjedničke izbore 2014./2015., odnosno 2019./2020.

Odnos prema rodnim pitanjima u stranačkim programima ili općenito u opredijeljenosti stranaka da  se ozbiljno pozabave mnogim stvarima vezanim uz rodna pitanja, vrlo jasno se može „pročitati“ kroz odnos prema ženama u politici, prema broju kandidiranih žena, prema kandidiranim nositeljicama lista i prema rezultatima izbora. Pravobraniteljica je zaključila da se u posljednjih 20 godina nismo pomakli s participacije žena od 20-ak posto u Hrvatskom saboru te da će biti neophodno posvetiti još više prostora i vremena osvještavanju o kvotama kao alatu za unaprjeđenje postojeće situacije neravnopravne zastupljenosti žena u političkom životu kao i osvještavanju o štetnosti seksizma koji se još uvijek, bez značajne društvene osude, koristi tijekom izbornih kampanji, kao i izvan njih.

Web Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, 2.12.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.