Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 27.11.2020.

JAVNO PRIOPĆENJE povodom poruka koje su odaslane iz Hrvatskog sabora 25.11.2020.

Logo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolovaTijekom plenarnih rasprava u Hrvatskom saboru zastupnici i zastupnice se nerijetko koriste zaoštrenom retorikom, a koja kao takva nije u nadležnosti Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Međutim, sukladno našim brojnim upozorenjima da javne osobe nose veću odgovornost za izgovorenu riječ i poruku koju šalju kao visokopozicionirane osobe koje postavljaju standarde ponašanja i komunikacije i daju primjer drugima, potrebno je osvrnuti se na dvije neprimjerene izjave iz aspekta načela ravnopravnosti spolova koje smo imali priliku čuti na sam dan obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25.11.2020.

Naime, saborski zastupnik Ante Sanader je drugom saborskom zastupniku, Domagoju Hajdukoviću, replicirao na način da ga je prozvao za nasilje koje je nad njim počinio partner, odnosno implicirao da je za to nasilje saborski zastupnik sam odgovoran jer se družio s nasilnikom (lošim društvom), ne uzimajući u obzir činjenicu da se u konkretnom slučaju radilo o nasilju u obitelji i da je zastupnik Hajduković bio žrtva. Prozivanje žrtve nasilja umjesto počinitelja je upravo ona poruka koju u svakom osvještavanju javnosti o nasilju u obitelji kao i rodno utemeljenom nasilju ističemo kao pogrešnu i štetnu jer iskrivljuje percepciju tko je odgovoran za nasilje i koga treba sankcionirati. To što se u konkretnom slučaju radilo o nasilju u obitelji osoba  homoseksualne orijentacije, ne umanjuje činjenicu da se radilo o nasilju počinjenom od strane jednog partnera nad drugim, a ne o ravnopravnom fizičkom obračunu dva muškarca, kako je zastupnik Sanader kasnije sugerirao u odbijanju isprike zbog svoje izjave. 

S druge strane, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Čorić, sugerirao je da je saborska zastupnica, Sandra Benčić, histerična u načinu na koji postavlja pitanja (citiramo: Gospođo Benčić, ja se zahvaljujem na vašem pitanju, no još jednom ću vas podsjetiti i tako će biti svaki put kad budemo razgovarali, da vam taj histerični aktivizam koji pokazujete svaki put kad postavljate pitanja neće proći“.) Naime, pojam histerije se veže isključivo za žene (dolazi od riječi histera za maternicu) te je samim time saborska zastupnica omalovažena temeljem svog spola, odnosno sadržaj njezinog govora ili pitanja odbačen je temeljem seksističkog poimanja da je postavljanje neugodnih pitanja od strane žene, histerija.  

Javne osobe, pogotovo kada govore iz pozicije svojih funkcija moraju biti svjesne da govore s pozicije autoriteta koji je primjer ostalima. Dugotrajnoj borbi da se osudi svako nasilje i zaštiti svaka žrtva, štetu nanosi poruka s visokog mjesta kakav je Hrvatski sabor, da je žrtva kriva zbog nasilja koje je nad njom počinjeno, jednako kao i seksizam u kojem se politički angažirane žene, koje jesu i moraju biti ravnopravne svojim muškim kolegama, omalovažavaju temeljem spola i to u instituciji koja je donijela Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Još jednom pozivam javne osobe, pogotovo saborske zastupnike i zastupnice kao i obnašatelje/ice izvršne vlasti da u svom javnom obraćanju i međusobnoj komunikaciji ne koriste poruke koje nekoga omalovažavaju ili vrijeđaju po bilo kojoj osnovi. 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.