Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 25.11.2020.

Intervju Slavonskobrodske televizije s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova

Logo Slavonskobrodske televizijePovodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju Slavonskobrodskoj televiziji u kojem je komentirala trendove vezane uz rodno utemeljeno nasilje, zaštitu žrtava i sankcioniranje počinitelja, rangiranje RH na 20. mjesto u Indeksu ravnopravnosti Europskog instituta za ravnopravnost spolova, provedbu Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, utjecaj mjera povezanih s pandemijomkoronavirusa na prijavljivanje nasilja u obitelji te dostupnost zaštite žrtava. Komentirala je i jaz u plaćama između žena i muškaraca te razlike u razlike između položaja žene u gradu i u ruralnim sredinama.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.