Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Ostalo | 20.11.2020.

Pravobraniteljica na tribini: Seksualno uznemiravanje u akademskoj zajednici

Ekran sa sudionicima online tribineUred studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Rijeci organizirao je danas on-line panel raspravu o seksualnom uznemiravanju u akademskoj zajednici. Uz predstavnika Pravobraniteljice, pravnog savjetnika Nebojše Paunovića, panelisti su bili prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveulilišta u Rijeci,  doc.dr.sc. Dalida Rittossa, Katedra za kazneno pravo, Pravni fakultet u Rijeci, izv.prof.dr.sc. Sanja Bojanić, predstojnica Centra za napredne studije Jugoistočne Europe, Sveučilište u Rijeci, Lorena Zec, psihologinja, SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava. 
 
Na dvoipol satnom panelu raspravila su se bitna pitanja kao što su pravna definicija seksualnog uznemiravanja, njegova pojavnost i načini sankcioniranja, te sociološki, društveni, kulturni i psihološki faktori koji ga uzrokuju. Raspravila su se nadalje pitanja kao što je zaštita prava žrtava seksualnog uznemiravanja, ali i okrivljenika u postupku sankcioniranja ove štetne pojave. Pravni savjetnik pravobraniteljice istaknuo je važnost edukacije i prevencije kao temelja borbe protiv ovog protupravnog ponašanja te podijelio sa sudionicima panela iskustva rada Pravobraniteljice vezano uz seksualno uznemiravanje u različitim područjima života.  
 
Panel je pratilo više od 120 sudionika koji su pri kraju panela dobili priliku panelistima postavljati razna pitanja vezana uz seksualno uznemiravanje. Sudionike je mahom zanimala zaštita žrtava i tijek postupka po prijavi seksualnog uznemiravanja, ali i ostali aspekti ove štetne pojave kao što su razlika između flerta i seksualnog uznemiravanja, seksualno uznemiravanje muškaraca, reviktimizacija i slično.   

Sveučilište u Rijeci, 30.11.2020.
 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.