Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Mediji | 30.01.2020.

Europski sastanak o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru

Slide iz prezentacije The EU Audiovisual sector Broadcasting and MediaU Hrvatskom novinarskom društvu održan je europski sastanak o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru na kojem je prezentiran dvogodišnji europski projekt o ravnopravnosti spolova u kojem su sudjelovale brojne europske organizacije navedenog sektora. Provedeno je mapiranje kojim su se prikupljale informacije u cilju boljeg razumijevanja situacije po pitanju jednakosti spolova i raznolikosti u audiovizualnom sektoru u Europi. Identificirani su i primjeri dobre prakse. Nakon prezentacije projekta održana su dva panela na kojima su sudjelovali predstavnici raznih sektorskih međunarodnih i hrvatskih organizacija. 

Na panelu posvećenom ravnopravnosti spolova i raznolikosti u medijima sudjelovala je i predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, savjetnica za medije Nevenka Sudar koja je ukratko prezentirala osnovne zaključke preko 40 medijskih analiza koje je Pravobraniteljica provela u proteklim godinama te naglasila osnovne probleme medijske prezentacije žena i muškaraca temeljem spola. Naglasila je kako je svima neophodna edukacija, iako joj se, prema iskustvima iz prakse Pravobraniteljice, u području ravnopravnosti spolova najviše odupiru upravo medijski djelatnici/ce. Sama činjenica da smo profesionalci u pojedinim zanimanjima ne znači da smo rodno osviješteni ili da znamo prepoznati seksizam i spolne stereotipe. 

 

 

Iz medija: 

Sindikat novinara Hrvatske

HINA, 30.1.2020.

HND, 30.1.2020.

zeneimediji.hr, 30.1.2020.

Index.hr, 30.1.2020.

Glas Istre, 30.1.2020.

Zagrebinfo, 30.1.2020.

Tportal, 30.1.2020.

HND, 23.1.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.