Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 05.02.2020.

Izjava pravobraniteljice za Dnevnik HRT-a o Konačnom prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće

Logo HRT-a

Nakon završetka 34. sjednice Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (predlagatelj: Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista) i Konačnom prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za Dnevnik HRT-a na temu druge točke dnevnog reda (Konačni prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće), u kojoj je istaknula da taj pravni akt sadržajno ne donosi promjene po pitanju dobne granice mladih djevojaka za obvezu davanja suglasnosti roditelja za medicinski postupak prekida trudnoće, naglasivši kako je važno imati na raspolaganju odgovarajuća zakonska rješenja u odnosu na problem maloljetničkih trudnoća.

Snimka Dnevnika HRT-a dostupna je na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.