Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 20.10.2020.

Izjava pravobraniteljice za Faktograf o skloništima za žene žrtve nasilja

Logo FaktografaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za portal Faktograf vezano za problematiku skloništa za žene žrtve nasilja. Naglasila je važnost otvaranja sigurnih kuća koje prema članku 23. Istanbulske konvencije, kao specijalizirana skloništa trebaju biti dostupna u svakoj regiji. Nažalost, najčešći problemi u radu sigurnih kuća odnose na osiguravanje financijskih sredstava za njihov rad. U razdoblju borbe protiv epidemije COVID-19 evidentirano je 40 posto više prijava za obiteljsko nasilje, i to uglavnom onih kaznene prirode, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, u promatranom razdoblju bilježi se i nastavak trenda pada prijava za prekršajna djela obiteljskog nasilja. Osim što ovakav trend MUP obrazlaže činjenicom da su postali senzibiliziraniji za rodno utemeljeno nasilje i stroži u kvalifikacijama, nesporno je i da se tzv. brutalizacija obiteljskog nasilja nastavlja te da je u doba pandemije došlo do dodatnih značajnih skokova u broju evidentiranih slučajeva kaznene prirode.

Faktograf, 20.10.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.