Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 12.10.2020.

Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o dostupnosti zdravstvene skrbi žena tijekom potpune izolacije zbog pandemije

Logo Radio DubrovnikaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Dubrovnik vezano za dostupnost zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije Covid-19. Naglasila je kako je pandemija koronavirusa za sobom povukla brojne posljedice za društvo u cjelini i na funkcioniranje svih njegovih sektora, a sustav zdravstva je naročito pogođen. Predstavila je rezultate istraživanja provedenog u suradnji s udrugoma RODA u srpnju 2020. Na uzorku od 1500 žena koje su zatražile skrb u području zdravstvene zaštite trudnica, rodilja, babinjača, te žena koje su zatražile skrb tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje a odnosi se na razdoblje potpune izolacije od 19.3.-22.5.2020. Usluge vezano uz trudnoću i medicinski pomognutu oplodnju odgađane su ili otkazivane: 48% izjasnilo se da je zdravstvena skrb bila slabije dostupna nego inače, a 37% ispitanica nije uspjelo obaviti sve potrebne pretrage i preglede koje su planirale, 23% smatra da odjel na kojem su zatražile zdravstvenu uslugu nije imao dovoljan broj zdravstvenog osoblja.

Najčešću prigovor rodilja odnosio se na nemogućnost izbora položaja za trudove i porod, odnosno nespremnost zdravstvenog osoblja da im Izađe u susret i dopusti položaj koji im je najmanje bolan. Pratnja na porodu je većim dijelom bila potpuno zabranjena (svega 22% ispitanica imalo je pratnju i to uglavnom na samom kraju poroda. Pravobraniteljica se obratila Ministarstvu zdravstva s preporukom da se ujednači praksa u zdravstvenim ustanovama. Postupci medicinski pomognute oplodnje potpuno su obustavljeni najmanje 47 dana u kontinuitetu, a žene su imale i poteškoće dobiti informacije o statusu svog liječenja. Kao posljedicu smanjenog broja postupaka uslijed epidemioloških okolnosti, procjenjuje se da će putem medicinski pomognute oplodnje biti rođeno 400 djece manje.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.