Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Povjerenstva/Odbori | 07.10.2020.

Pravobraniteljica predstavila Izvješće o radu za 2019. na 3. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

Foto s Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog saboraPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavila je svoje Izvješće o radu za 2019. na 3. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora. Osvrnula se na osnove diskriminacije i područje tržište rada na koje se već godinama odnosi većina pritužbi građana i građanki. Govorila je o rodiljnim naknadama, roditeljskoj skrbi kao području u kojem se najviše pritužuju muškarci, uvažavanju upozorenja i preporuka od strane državnih tijela u postotku od visokih 85%, nasilju u obitelji kao prekršajnom i kaznenom djelu, prevenciji nasilja i psihosocijalnom tretmanu počinitelja, seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, pravima spolnih i rodnih manjina, višestrukoj diskriminaciji, obrazovanju, medijima, političkoj participaciji, reproduktivnim pravima te iskoracima učinjenim u području ravnopravnosti spolova u sportu. Izvješće su u raspravi podržale državna tajnica Marija Pletikosa, zastupnice Nada Murganić i Sabina Glasovac. Na pitanja predsjednice Odbora, Marije Selak Raspudić, pravobraniteljica se očitovala po svim točkama. Svi članovi i članice Odbora podržali su izvješće pravobraniteljice s 10 glasova "za" i jednim suzdržanim.

 

Izvješće Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, 7.10.2020.

HRT, 7.10.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.