Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Državna tijela | 29.09.2020.

Sastanak u Ministarstvu obrane

Logo MORH-aPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se u Ministarstvu obrane s v.d. ravnateljem Uprave za ljudske potencijale brigadirom Antom Zelićem. Tema razgovora bio je projekt „Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske - Strengthening and supporting women in the army force and in the peace missions of the Republic of Croatia” koji financira Vlada SAD-a uz podršku veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, a kome potporu daje Ministarstvo obrane RH. Ovim projektom se po prvi puta u Republici Hrvatskoj vrši analitički uvid u položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama. Projekt je izabran na natječaju AEIF 2020 koji raspisuje američka vlada za alumne diljem svijeta, a u Republici Hrvatskoj alumni - nositelji su doc.dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović (U.S. – European Security Issues) i dr.sc. Davor Božinović (Foreign Policy), a pored Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova partnerska organizacija na projekta je i udruga CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Projekt jedan od 11 izabranih u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta te da će projekt imati izravan utjecaj na Nacionalni akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti i srodne rezolucije (2019. do 2023.) (NAP II) u području prevencija - uvođenje rodne ravnoteže u aktivnosti sigurnosnog i obrambenog sustava te na području zaštite i oporavka nakon sukoba - u promicanju zaštite prava žena i djevojaka - žrtava rodno uvjetovanog nasilja u sukobima.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.