Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 24.09.2020.

Komentar trenda medijskog praćenja odijevanja političarki

Logo RTL televizijePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za portal RTL.hr medijski trend praćenja odijevanja političarki. Već godinama u svojim izvješćima o radu, kao i drugim javnim nastupima, pravobraniteljica ukazuje na ovaj problematičan trend u kojem se fokus često prebacuje na način oblačenja, šminkanja, frizure i raznih drugih za politiku nevažnih detalja, ali samo kada se radi o ženama u politici. Vrlo često se ti detalji dovode u vezu s (ne)sposobnošću obavljanja neke političke funkcije. Nerijetko se upravo ovakvim medijskim pristupom pojedine političarke izvrgavaju javnom ismijavanju. Ključno je to što mediji smatraju da se političarke (kao žene) odijevaju isključivo zato da bi privukle pozornost, dok iste predrasude ne postoje kada su u pitanju muškarci. Naklonost žena ili muškaraca prema određenim odjevnim stilovima, ukrasima ili bojama stvar je njihovog osobnog (ne)ukusa, a ne stvar javnog interesa.

RTL.hr, 21.9.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.